Регистрация    Увійти
Авторизація
Корисні поради » Цікаво знати » Материнка або орегано. Як виростити, коли збирати, та як зберігати

Материнка або орегано. Як виростити, коли збирати, та як зберігати


Материнка або орегано. Як виростити, коли збирати, та як зберігати

Материнка звичайна (Origanum vulgare), або як її називають у Європі — орегано, це далека родичка всім нам добре відомих м’яти, меліси, шавлії, базиліка й інших пряних трав. Материнка має високі цінні, як у харчовому плані, так і лікарськими властивостями, а також чудовим ароматом.

У якості пряної культури орегано здавна використовується в кухнях народів Європи й Середземномор’я. Рослина має найбагатше джерело антиоксидантів, містить аскорбінову кислоту, ефірну олію й дубильні речовини. Враховуючи це, материнку широко вирощують в усьому світі.



У нашій країні улюбленими місцями проживання материнки є лісові узлісся, відкриті сонцю й вітру галявини, а також сухі й великі луги.

Материнка знайома людям як багаторічна, пряна й трав’яна культура, яку використовують не тільки в кулінарії, але й у садово-парковому декоративному мистецтві й навіть у народній медицині.

Материнка має досить пряме стебло із чотирма гранями й м’якою опушкою. Корінь у материнки повзучий, а листові пластинки мають довгасту форму й кінчаються злегка загостреним краєм. З верхньої сторони листочки темно-зеленого фарбування, а з нижньої сторони – ледве сріблясті. Висота рослини - до 0,7 метра. Зацвітає материнка в середині літа. У цю пору можна вдосталь насолодитися невеликими по розміру червоно-бузковими й скомпонованими в суцвіття, що мають форму щитків-мітелок квітки, у яких насіння починають поспівати звичайно в третій декаді серпня.

Квіти мають найніжнішої й дуже приємний аромат. Материнка нерідко культивується для виробництва ефірної олії або вирощується в якості медоносної рослини.

Зацвітає материнка звичайно тільки на другий сезон після висадження на ділянку.

Найпростіший спосіб одержати материнку самостійно – це виростити її шляхом простого посіву насіння у ґрунт. Однак зазвичай вирощують материнку розсадою, тоді є висока ймовірність того, що сіянці зацвітуть уже цього року.

Де садити

Материнка віддає перевагу відритим і добре освітленим ділянкам без тривалого застою вологи. Ґрунт під посадку орегано обов’язково повинен бути помірковано родючій. При весняній посадці ґрунт краще готовити з осені. Для цього на квадратний метр ґрунту потрібно внести 6-7 кг добре перепрілого гною або перегною, 250-300 г деревної золи й столову ложку нітроамофоски.

Навесні, перед повторним перекопуванням ґрунту необхідно внести 2-5 кг перегною або добре перепрілого гною й 2 ст. л. нітроамофоски.

Ґрунт потрібно добре вирівняти й розбити грудки, тому що посадковий матеріал материнки дуже дрібний, тому на ґрунті з великими грудками сіянці будуть приживатися гірше. У підготовленому ґрунті роблять борозенки, поливають їх, використовуючи поталу або дощову воду кімнатної температури.

Перед посівом насіння материнки слід перемішати з річковим піском (для рівномірного розподілу насіння на грядці) у рівних долях і висіяти в заздалегідь підготовлені борозенки, закривши на глибину одного сантиметра. Після цього потрібно насіння присипати ґрунтом і замульчувати поверхню перегноєм.

Відстань між борозенками - 23-26 см. Приблизно через 20 днів, а іноді й трохи більше, обов’язково з’являться сходи. Як тільки сіянці утворюють пару справжніх листочків, їх можна буде висаджувати на нове місце. При пікіровці сіянців між ними важливо залишати відстань 18-19 см.

Після посадки сіянці материнки необхідно періодично поливати, боротися з бур’янами, а в жару створювати їм невелику тінь.

Розмноження

Непогано материнка розмножується розподілом куща, коли його вік досягне 3-5 років. Розподіл проводять навесні, для цього рослину викопують, ділять на частини так, щоб на кожній було як мінімум дві пари здорових бруньок, і висаджують у лунки. Через пару тижнів почнеться їхнє вкорінення. Щоб розділені частини куща добре прижилися, їм необхідний достатній полив і періодичне розпушування ґрунту.

Як доглядати

Полив повинен бути дуже помірним, не варто допускати як недоліку вологи, так і її надлишку. Перші два сезони після висадження рослини на ділянку потрібно обов’язково видаляти бур’яни й рихлити ґрунт, не допускаючи утвору ґрунтової кірки. Через три сезони, коли рослини досить розів’ються, прополки можна взагалі виключити й лише акуратно скошувати траву в зоні навколо куща.

Материнка на одному місці може рости десятки років, однак для омолодження рослини необхідно все-таки проводити відновлення ділянки кожні 5-6 років.

У тому випадку, якщо материнку вирощують не як декоративну рослину, а щорічно проводять зрізку трави і її висушування, тоді необхідно після кожного укосу підгодовувати рослини настоєм курячого посліду, розведеного в 15 разів водою, для цих цілей можна використовувати й коров’як, але його припустимо розбавляти в 10 раз (при нормі літр на квадратний метр).

Можна використовувати й будь-які комплексні мінеральні добрива, типу нітроамофоски, в кількості 15-20 г на квадратний метр ґрунту й краще в розчиненому виді. Якщо ж цю запашну травичку ви вирощуєте на ділянці винятково для себе, то цілком можна обійтися й без підгодівель, інакше вона буде активно рости на шкоду якості.

Як збирати та зберігати

Коли пагони материнки виростуть приблизно на 0,7 метра, можна приступати до їхнього зрізання. Оптимальні строки зрізання – з липня по вересень, коли рослини цвітуть і найсильніше пахнуть. Зрізку найкраще проводити на висоті півметра. Після чого зрізані частини потрібно зв’язати в пучки, і вже в такому виді їх можна сушити. Помічено, що суха трава материнки пахне ще сильніше.

Щоб трава пролежала як можна довше без втрати своїх сортових якостей, необхідно її зберігати в місцях, надійно захищених від прямих сонячних променів, обов’язково вилучивши всі листові пластинки із пагонів.

Застосування материнки

Материнка – це ідеальний варіант в якості самих різноманітних приправ, однак, через специфічний смак і аромат, додавати її потрібно потроху, вона не всім приходиться по душі. До речі, про смак: смак приправи материнки злегка гіркуватий, що навіть трохи обпалює. Материнка просто ідеально поєднується із чорним перцем, базиліком, майораном. Використовують материнку для приготування величезної кількості страв: отут і м’ясо баранини і ягнятини, телятини й свинини. Готовити ці страви можна як у духовці, так і на грилі, смак від цього точно не погіршиться.

Підходить материнка й для самих різних салатів і соусів, особливо для знаменитого майже на увесь світ томатного соусу.

Крім того, материнка має цілий ряд лікувальних властивостей, наприклад, використовують її при застуді, ангіні, як потогінний засіб, відхаркувальне, і у вигляді чаю.

Є відомості, що материнка допомагає при пародонтозі й стоматиті, при безсонні й навіть при головному болі.

Також застосовують материнку для профілактики захворювань кишечнику, гастриту, ревматизму й атеросклерозу.

Якщо зірвати гілочку материнки й покласти в шафу, то в ньому зникне моль.

Написати коментар
Ваше Імя:
Ваш E-Mail:
Код:
          Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код: