Чим корисний фосфор для організму, та в яких продуктах його багато
08 лютий 2019 13:43
3 309
0
Фосфор — це мікроелемент, життєво необхідний для нормального функціонування організму, а саме нирок, печінки, серця і мозку. Також цей мікроелемент бере участь в регуляції рівня гормонів. Пропонуємо вам дізнатися чим загрожує нестача фосфору, скільки фосфору необхідно для організму, і в яких продуктах міститься багато фосфору. Чому важливо стежити за рівнем споживання фосфору Існує багато причин, через які рівень споживання фосфору важливий для здоров'я. Ось деякі з них: Здорові кістки. Всі знають, що для здоров'я кісток потрібен кальцій, але не всі знають про фосфор. Проте ці два мікроелемента повинні знаходитися в балансі. Фосфор зміцнює кісткову тканину. Здорові зуби. Фосфор, як і кальцій та вітамін D, важливий для здорової зубної емалі, здоров'я зубів і ясен. Детоксикація організму. Фосфор необхідний для підтримки нормальної функції нирок — він допомагає виводити з організму токсини та інші шкідливі речовини. Метаболізм. Фосфор необхідний для того, щоб ваше тіло могло нормально засвоювати багато вітамінів і мінералів, включаючи вітаміни групи В, рибофлавін та ніацин. Крім того, фосфор підтримує метаболізм і травні функції, а також нормалізує обмін речовин. Рівень кислотності. Після потрапляння в організм, фосфор регулює кислотно-лужний баланс, що безпосередньо впливає на травлення. Енергія. Фосфор безпосередньо пов'язаний із засвоєнням вітамінів групи В, які відповідають за вироблення енергії. Крім того, фосфор впливає на роботу м'язів, і його нестача може привести до загальної слабкості і поганого самопочуття. Робота мозку. Фосфор необхідний для нормальної роботи мозку. Дефіцит фосфору пов'язують зі зниженням когнітивної діяльності та розвитком таких хвороб як хвороба Альцгеймера і недоумство. Ріст і розвиток. Фосфор життєво важливий для нормального розвитку дитини під час вагітності, дитинства та юнацького віку (до 18 років). До чого може привести недолік фосфору в організмі? Наслідки дефіциту цього мікроелемента не найприємніші: • Слабкі кістки, схильність до переломів та тріщин. • Остеопороз. • Болі в суглобах і м'язах. • Зубний карієс. • Зміни апетиту і ваги (в будь-яку сторону). • Оніміння. • Дзвін у вухах. • Підвищений рівень занепокоєння. • Проблеми з концентрацією уваги. • Затримки росту і розвитку. Норми споживання фосфору Велика частина фосфору надходить в наш організм з продуктами харчування, і в невеликих кількостях — з водою. В організмі 85% фосфору знаходиться в кістках, невелика кількість в м'язовій тканині і крові. У порівнянні з іншими мікроелементами, фосфор відносно добре засвоюється організмом. Нестача фосфору в організмі може виникнути через ряд таких факторів як тривалий прийом препаратів, що знижують кислотність, захворювання нирок і ендокринної системи, низькобілкова дієта, вживання великої кількості газованих напоїв, надмірне надходження в організм кальцію. Рекомендований рівень споживання фосфору залежить від віку і статі: • Для немовлят до 6 місяців — 100 мг на день. • Від 7 до 12 місяців — 275 мг на день. • Від 1 до 3 років — 460 мг на день. • Від 4 до 8 років — 500 мг на день. • Від 9 до 18 років — 1250 мг на день. • Від 19 до 50 років — 700 мг на день. • Для вагітних жінок і жінок, які годують груддю, — 700 мг на день. Чим загрожує надлишок фосфору в організмі? Нирки здорової людини контролюють норму фосфору в організмі, тому надлишок трапляється нечасто. Проте, надлишок фосфору в організмі може погано вплинути на засвоюваність кальцію та вітаміну D, а також викликати проблеми в роботі серця і нирок. Продукти з високим вмістом фосфору Насіння: в 100 грамах насіння кавуна — понад 1200 мг фосфору. Також багате на фосфор насіння соняшнику, насіння кунжуту, насіння льону та насіння Чіа (іспанська шавлія). Горіхи: в 100 г бразильських горіхів — 725 мг фосфору. Також фосфор міститься в мигдалі, кеш'ю, фісташках, кедрових горіхах. Риба і морепродукти: велика кількість фосфору міститься в таких видах риби як лосось, короп, тунець, біла риба, тріска, скумбрія, сардини. У 100 г лосося - 371 мг фосфору. Багато фосфору в устрицях, креветках, мідіях і крабовому м'ясі. М'ясо: в 100 г свинини — 311 мг фосфору. Трохи менше фосфору в яловичині (286 мг в 100 г), курятині, індичатині. Молоко — у склянці молока (250 мл) — більше 200 мг фосфору. Сир — також прекрасне натуральне джерело фосфору (в чашці сиру — 290 мг фосфору). Бобові: в 100 г — 180 мг фосфору. Яйця: в 1 яйці — понад 60 мг фосфору. |
ПОПУЛЯРНЕ
КОМЕНТУЮТЬ

425 242
0

58 951
633
|