Що потрібно знати про вітамін D. Чим корисний, та в яких продуктах його багато
04 лютий 2019 14:47
3 126
0
Взимку люди найчастіше відчувають дефіцит вітаміну D, адже основне джерело вітаміну D— це сонячне світло, якого в зимовий час не вистачає. Ми спробуємо розповісти вам, чим небезпечний дефіцит вітаміну D і за допомогою яких продуктів можна поповнити його запаси. Нагадаємо, навіщо організму фолієва кислота можна дізнатися тут. Що таке вітамін D і що про нього потрібно знати Вітамін D важливий для людського здоров'я в цілому, і не тільки для здоров'я кісток. Він впливає на стан серцево-судинної системи, рівень естрогену, настрій, стомлюваність, здоровий сон, роботу мозку і щитовидної залози, а також на імунітет проти окремих хвороб, наприклад псоріазу. Існує два види вітаміну D: вітамін D2 (ергокальциферол) і вітамін D3 (холекальциферол). Вітамін D3 надходить з тваринною їжею і синтезується під впливом ультрафіолету. Вітамін D2 присутній тільки в продуктах рослинного походження. Найбільш відома функція вітаміну D — це допомога в засвоєнні кальцію. Дефіцит цих елементів призводить до розвитку остеопорозу та інших проблем з кістками. Крім того, дефіцит вітаміну D впливає на засвоюваність фосфору і вітаміну K. Вітамін D відноситься до жиророзчинних вітамінів. Для того, щоб він добре засвоювався, в раціоні повинні бути присутніми жири. Крім того, вітамін D, отриманий на протязі літа, може накопичуватися в жировій тканині та поступово витрачатися в зимові місяці. Крім остеопорозу, дефіцит вітаміну D прямо чи опосередковано пов'язаний з такими захворюваннями як хвороби серця і підвищений тиск, депресія, безсоння, рак, аутоімунні захворювання, артрит, астма, діабет та ін. Добова норма вітаміну D вимірюється в міжнародних одиницях (МО). Рекомендована добова норма вітаміну D — До 1 року — не менше 400 МО — Від 1 року до 70 років — не менше 600 МО — Старше 70 років — не менше 800 МО — Вагітним жінкам та годуючим матерям — не менше 600 МО У зоні ризику — люди, старші 70 років, жителі північних країн (де обмежена кількість сонячного світла), люди з темною шкірою (через особливості шкіри вітамін D у них погано засвоюється), люди, які страждають запальними захворюваннями кишечника та ожирінням. Продукти в яких багато вітаміну D Основне джерело вітаміну D — це сонячне світло. За 10-20 хвилин перебування на сонці можна отримати від 1 тис. до 10 тис. МО, в залежності від пори року і виду шкіри (чим світліша шкіра, тим більше вона отримує вітаміну D). Однак слід враховувати те, що сонцезахисні засоби блокують надходження вітаміну D в результаті перебування на сонці. Взимку, коли сонячного світла мало, необхідно компенсувати дефіцит вітаміну D за допомогою харчових продуктів і вітамінних добавок. Отже, в яких продуктах міститься максимальна кількість вітаміну D? Риб'ячий жир А саме жир з печінки тріски. У 100 г цього продукту міститься 10 тис. МО, в чайній ложці — 500 МО (83% добової норми дорослої людини). Крім того, разом з цим продуктом ви одержуєте велику кількість вітаміну А і жирних кислот Омега-3. Молочні продукти Молоко — ще одне прекрасне джерело вітаміну D. Склянка молока містить майже чверть добової норми вітаміну D. У інших молочних продуктах також міститься різна кількість вітаміну D — це і йогурти, і сири (наприклад, рікотта, кесо фреско). Окремі види грибів Як і людський організм, гриби можуть виробляти вітамін D під впливом сонячного світла. Це такі сорти як мейтаке і портобелло (різновид шампіньйонів), сморчок, лисичка звичайна. Консервована риба Багато вітаміну D міститься не тільки в свіжій рибі, але й в консервованій (форель, скумбрія, тунець в олії). Перевага консервованої риби в тому, що вона більш доступна за ціною та довше зберігається. Риб'яча ікра У 100 г продукту міститься 484 МО вітаміну D, в чайній ложці — 68 МО (11% добової норми). Жирні сорти свіжої риби У 100 г форелі міститься 760 МО вітаміну D (127% добової норми). Інші види риби, багаті вітаміном D: лосось, риба-меч, біла риба, скумбрія, палтус, оселедець, сардини, морський окунь, тілапія. Тофу та інші соєві продукти У 100 г тофу міститься 154 МО вітаміну D (26% добової норми). Невелика кількість вітаміну міститься в соєвому йогурті. Свинина З'ївши 100 г свинини, ви забезпечите своєму організмові 92 МО вітаміну D (15% добової норми). Яловича печінка У яловичій печінці міститься вітамін D (в 100 г — близько 50 МО), а також вітамін А, залізо, білок. Однак пам'ятайте, що в яловичій печінці багато холестерину, тому вживати цей продукт потрібно помірно. Яйця У 100 г круто зварених курячих яєць — 15% добової норми вітаміну D, трохи менше в омлетах. Присутній вітамін D і в гусячих яйцях, і в качиних. |
ПОПУЛЯРНЕ
КОМЕНТУЮТЬ

425 242
0

58 951
633
|